Większość nawozów uniwersalnie wykorzystywanych w rolnictwie zawiera trzy podstawowe składniki odżywcze dla roślin: azot, fosfor i potas. Niektóre nawozy w rolnictwie zawierają także miarodajne mikroelementy, takie jak cynk oraz inne metale, które są potrzebne do wzrostu roślin. Nawozy wolno zdobyć na rozmaitej podstawie np.
• komposty oraz inna materia organiczna
• odpady, takie jak osady ściekowe i niektóre odpady przemysłowe.
https://sklep.arkop.pl/rolnictwo/kukurydza.html
Istotne jest to, by właściwe nawozy były bogate w składniki kaloryczne substancje organiczne, co pozwala poprawić jakość gleby i aktywizować wzrost roślin.
Wykorzystanie cennych materiałów nadających się do powtórnego użytku jako nawozy może też nieść i inne korzyści, na przykład jeżeli gra toczy się o wyższą jakość wody, zapobieganie zanieczyszczeniom czy zrównoważone rolnictwo. Warto tu zachować w pamięci, że osad ściekowy użytkowany w rolnictwie jako nawóz jednakże podlega limitom stężeń dla zachodzących metali: arsen, kadm, miedź, rtęć, nikiel, selen i cynk.
Nawóz w rolnictwie – jak go przemyślanie spożytkować?
Regularnie analizuj glebę – bo taki monitoring jest zazwyczaj najlepszym współczynnikiem wystarczalności składników odżywczych. Przede wszystkim też monitoruj pH gleby, główną zmienną, jaka wpływa na dostępność składników pożywnych, na tej podstawie będzie Tobie najłatwiej dopasować dobry nawóz. pH 6,0 jest starczające, aby większość składników odżywczych była dostępna. Pamiętaj też, że zawsze możesz się po wsparcie zwrócić do zawodowców w sklepach proponujących nawóz – oni mają profesjonalną wiedzę, którą z pewnością z chęcią się podzielą.